Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


EU-voorzitter Charles Michel wil “dat alle lidstaten delen in de lasten van migratie” tijdens bezoek aan Athene

Written by on 15 september 2020

Het kamp van Moria op het eiland Lesbos hoort volgens de Griekse premier “tot het verleden”. Hij kondigde aan dat er een nieuw opvangcentrum komt om Moria te vervangen, dit keer met meer steun en betrokkenheid van de Europese Unie. 

Los van de bereidheid van Europa, zal dat niet eenvoudig zijn. Veel van de 12.000 bewoners van Moria willen niet naar een nieuw tentenkamp dat het Griekse leger op Moria aan het inrichten is. Zij eisen transfer naar het Griekse vasteland en de rest van de EU. Nog voor de persconferentie met Michel had de Griekse regering echter aangekondigd “dat de migranten desnoods met geweld” naar dat nieuwe kamp op Lesbos zouden gebracht worden. Op Lesbos zelf groeien de spanningen met de Griekse inwoners. Die hebben voor vandaag een betoging gepland om het vertrek van de migranten van hun eiland te eisen.

Nog volgens Athene zijn vandaag overigens vijf migranten gearresteerd op Lesbos. Ze worden ervan verdacht dat ze het kamp in brand hebben gestoken. De Griekse regering had eerder al de schuld voor de brand bij de migranten gelegd omdat er verschillende vuurhaarden zouden geweest zijn. (Lees verder onder de foto).