Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

20:00 22:00

Current show

Crazy Music Live

20:00 22:00


Voor het eerst een przewalskipaard gekloond, goed nieuws voor bedreigde diersoort

Written by on 13 september 2020

Volgens de wetenschappers is dit belangrijk voor kweekprogramma’s van bedreigde diersoorten. Op die manier kan er meer genetische diversiteit komen in de al bestaande, maar beperkte populaties. “Geavanceerde voortplantingstechnologie, zoals klonen, kan diersoorten redden door de genetische diversiteit te herstellen die anders verloren zou gaan”, zegt Ryan Phelan, directeur bij Revive & Restore.

Het genetische materiaal van het przewalskipaard werd 40 jaar lang bewaard in de San Diego Global Frozen Zoo, een soort “bevroren dierentuin” waar genetisch materiaal van een duizendtal diersoorten opgeslagen is. Ook van bedreigde diersoorten zoals przewalski’s, reuzenpanda’s en het jachtluipaard, en ook van een uitgestorven vogelsoort, de po’ou.

Een van de stichters van die “Frozen Zoo” was Kurt Benirschke, en het is naar hem dat het nieuwe veulentje genoemd werd. Het dier verblijft nu nog bij zijn draagmoeder in Zoo. Zodra hij oud genoeg is en niet meer bij haar drinkt, gaat hij naar de San Diego Zoo. Daar kan hij over 5 tot 10 jaar worden ingezet voor het kweekprogramma.