Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Gemiddeld 636 besmettingen per dag, “probleem met maatregelen is dat ze in vraag worden gesteld”, zegt Marc Van Ranst

Written by on 13 september 2020

Het aantal coronabesmettingen is ons land is al enkele dagen aan het toenemen. Tussen 3 en 9 september is het gemiddelde aantal besmettingen per dag gestegen naar 636. Dat is 38 procent meer dan de week voordien. “Het weekgemiddelde van 636 hebben we al lang niet meer gezien, we gaan waarschijnlijk snel naar de 1.000”, zegt viroloog Marc Van Ranst in “De zevende dag”. “Afgelopen week zagen we al dagcijfers van 950, dan is het niet heel moeilijk om te voorspellen dat we volgende week met een weekgemiddelde boven de 1.000 zitten.”

“Allemaal misschien niet heel belangrijk, behalve wanneer op een bepaald moment het aantal besmettingen de capaciteit van de contactopsporing gaat overstijgen. Dan heb je wel een probleem. Dan heb je de kans dat niet alle mensen bereikt gaan kunnen worden. Dat gebeurt nu al niet. En dan kan je een verdere doorzetting krijgen van deze epidemie.”

Van Ranst denkt niet meteen aan strengere maatregelen. “De maatregelen die er zijn, zijn prima, die werken, daardoor zijn de cijfers naar beneden gegaan. Het probleem is dat ze nu in vraag gesteld worden, er verschijnen opiniestukken, maar ook de overheid doet dat. Zo creëer je het idee bij de bevolking dat het allemaal zo erg niet is en dat de maatregelen overdreven zijn. En zo krijg je weer een stijging.”

De ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens blijven nog relatief laag. Er zijn voornamelijk besmettingen bij jongere mensen, is de verklaring. “Als je kijkt naar de evolutie in Spanje, daar had je ook eerst besmettingen bij jongeren. En dan denkt men dat dat zo gaat blijven, dat is niet zo. In delen van Frankrijk en Spanje zie je de besmettingen doorsijpelen van de jongere naar de oudere bevolking. En dan krijg je wel meer hospitalisaties en overlijdens. Dat is wat je wil vermijden.”

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst in “De zevende dag”: