Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Historische onderhandelingen van start in Afghanistan: voor het eerst in 20 jaar praten regering en taliban over vrede

Written by on 12 september 2020

Zoals wel vaker vinden vredesonderhandelingen over een binnenlands conflict op neutraal terrein plaats, in deze is dat Qatar. De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken sjeik Mohammed ben Abderrahmane al-Thani opende de gesprekken in een hotel in de hoofdstad Doha, in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Amerikaanse gezant in Afghanistan, Zalmay Khalilzad.

In februari toonden de taliban, die 19 jaar geleden door een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten van de macht werden verdreven in Afghanisten maar zich sindsdien tegen de internationale troepen en de Afghaanse overheid bleven verzetten, zich bereid om met de regering te onderhandelen op voorwaarde dat duizenden opgepakte talibanrebellen zouden worden vrijgelaten. De Afghaanse regering eiste dan weer dat de taliban zouden stoppen met aanslagen te plegen.

De recente vrijlating van de laatste gevangen talibanleden maakte de weg vrij voor het begin van de onderhandelingen. Donderdag mochten zes door de regering van president Ashraf Ghani gevangen gehouden taliban naar Doha vertrekken. De zes zaten volgens Afghaanse regeringsbronnen vast omdat ze aanslagen op Afghaanse troepen zouden hebben gepleegd.

De Afghaanse regering liet de gevangenen met tegenzin vrij en ook enkele westerse landen hadden er eerder bezwaar tegen. De zes zouden ook slachtoffers hebben gemaakt onder Australiërs en Fransen.