Current track

Title

Artist

Current show

Keep The 90’s

18:00 20:00

Current show

Keep The 90’s

18:00 20:00


Herbekijk de VRT NWS Live: jouw vragen over verspreiding van intieme (naakt)beelden beantwoord

Written by on 11 september 2020

Veel mensen stellen zich de vraag of Peter Van de Veire en Stan Van Samang als BV niet beter hadden moeten weten, met als argumentatie: “ze zijn bekend, ze werken in de media, ze weten hoe sociale media werken, ze weten toch dat dit kan gebeuren”? “De typische term die terugkomt, is victim blaming, dat de personen die de foto’s hebben gemaakt nu als slachtoffer worden gezien, en dat er dan gevraagd wordt: zijn zij niet eigenlijk dader?”, legt seksuologe Lotte Vanwezemael uit.

“Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor het maken van de foto’s en beelden bij iemand zelf, wetende wat de risico’s zijn, maar dat is eigenlijk perfect legaal, als het met wederzijdse toestemming is, in een vertrouwensrelatie en de personen zijn ouder dan 16. Dan mag dit, dan is dat niet strafbaar.  Het verspreiden van die beelden, tegen de wil van de maker, is wel strafbaar. Dus in die zin zijn zij eigenlijk enkel slachtoffer.”

“Je kan daar een mening over hebben en dat mag”, zegt ook social media-expert Tim Verheyden. “Maar de schuld ligt hier toch wel bij wie het verspreidt, bij wie het naar buiten brengt. Het maken van die beelden is de seksuele vrijheid van iedereen. In je privé doe je wat je wil. Er is nu een klacht, er kan nu een onderzoek gevoerd worden. Al zal het misschien niet evident zijn.”