Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Beschermen komkommers en roken écht tegen corona? 5 tips om je weg te vinden in het kluwen van 50.000 coronastudies

Written by on 11 september 2020

Met al die verborgen motieven is het voor journalisten soms moeilijk om de kwaliteit van een onderzoek in te schatten: is dit écht een toponderzoek, zoals het persbericht doet uitschijnen, of moet ik het spreekwoordelijke zoutvat bovenhalen?

Maar, toegegeven: journalisten nemen vaak niet de tijd om een studie grondig te lezen, het moet soms te snel gaan. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de kwaliteit, tot grote ergernis van de wetenschappers. Zij vinden dat hun onderzoek simplistisch wordt voorgesteld in de media, zonder de nodige nuances. Die kritiek is helaas vaak terecht.

De tsunami aan COVID-studies blijft ondertussen elke dag groter worden. Terwijl je dit artikel gelezen hebt, zijn ongetwijfeld weer nieuwe COVID-studies verschenen. Daar zijn ongetwijfeld veel goede studies bij, maar ook studies die beter niet verschenen waren.

Maar al loopt soms mis, één ding mogen we niet vergeten: het is dankzij de wetenschap dat we al zoveel weten over dit virus.

“Dat komt omdat vele wetenschappers maandenlang en aan een moordtempo indrukwekkende prestaties hebben neergezet”, zegt Laure Wynants. “Inzicht in transmissiemechanismen en het verloop van het verloop van de epidemie, de ontwikkeling van een vaccin… zonder wetenschap zouden we nooit zo snel grip op het virus gekregen hebben en zou het aantal slachtoffers nu al vele malen hoger liggen.”

Als je de volgende dagen leest over een zoveelste COVID-studie, dan kan je misschien even denken aan de tips in dit artikel. Hier zijn ze nog een keer allemaal op een rij: