Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Politiegeweld schokt ook Colombia: fel protest na dood van man die coronamaatregelen zou hebben overtreden

Written by on 10 september 2020

Het incident in Bogotá doet denken aan de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die ook door politiegeweld om het leven kwam. In het geval van Javier Ordoñez lag weliswaar geen racisme aan de basis, maar “een politiecultuur en een corrupt systeem dat machtsmisbruik beloont”, zoals advocaat en activist Alejandro Lanz het verwoordt op BBC Mundo. Lanz leidt mee een ngo die onderzoek doet naar machtsmisbruik door de politie in Colombia. 

De Colombiaanse politie heeft op dat gebied een kwalijke reputatie. De voorbije jaren waren er meermaals incidenten en schandalen. Zo werd eind vorig jaar een 18-jarige jongeman gedood door politiekogels tijdens een anti-regeringsbetoging. In 2011 werd een jonge straatartiest tijdens het graffitispuiten doodgeschoten door de politie. Begin dit jaar vestigde de VN nog de aandacht op moorden en misbruik door militairen en politie in Colombia.