Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Formatie in tijden van corona en quarantaine: loopt de formatie alweer vertraging op?

Written by on 10 september 2020

Vanmiddag steken de onderhandelaars digitaal de koppen bij elkaar. “In elk geval kunnen wij niet fysiek samenkomen voor 18 september, en een regering vormen zonder één keer fysiek samen te komen, lijkt mij wel héél sterk”, zei preformateur Conner Rousseau (SP.A) vanmorgen in “De ochtend”.

De regering-Wilmès had in maart voor zes maanden het vertrouwen gekregen van de Kamer, tot 17 september dus.

Moet Wilmès dan inderdaad het vertrouwen van de Kamer vragen? Volgens preformateur Rousseau liggen er verschillende sceario’s op tafel. Zo zouden de Vivaldi-partijen een nieuwe deadline naar voren kunnen schuiven: de tweede dinsdag van oktober (13 oktober) bijvoorbeeld, normaal de dag van de federale beleidsverklaring.

Gisteren had covoorzitter Jean-Marc Nollet bij Bel-RTL al gezegd dat voor wat hem betreft kan worden geschoven met de deadline. Het kabinet van premier Wilmès heeft ook al aangegeven dat de vertrouwensstemming kan worden uitgesteld als daarvoor een meerderheid in de Kamer wordt gevonden.