Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


EU en Londen houden donderdag spoedoverleg over omstreden Brits wetsontwerp

Written by on 10 september 2020

“Heel bezorgd over aankondigingen van de Britse regering over haar intenties om het uittredingsakkoord te schenden”, zo reageerde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdagmiddag op Twitter. “Dit zou het internationale recht schenden en het vertrouwen ondermijnen. Pacta sunt servanda = het fundament van welvarende toekomstige relaties”, voegde ze toe.

Op basis van het echtscheidingsakkoord verliet het Verenigd Koninkrijk eind januari de Europese Unie. Tot het einde van 2020 blijven de Britten wel nog deel uitmaken van de Europese douane-unie en van de eenheidsmarkt. Vanaf 2021 zou een vrijhandelsakkoord de economische relaties moeten organiseren, maar de nieuwe stappen van de Britse regering hebben de al bijzonder moeilijke onderhandelingen over dit handelsakkoord nog meer onder druk gezet. Komt er geen akkoord, dan volgt eind dit jaar alsnog een zogenaamde harde brexit.