Current track

Title

Artist

Current show

X-Dance

00:00 06:00

Current show

X-Dance

00:00 06:00


Met oude economische recepten geen duurzame toekomst

Written by on 9 september 2020

Want met deze woorden luidde gisteren Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, gisteren in deze rubriek de loftrompet van economische groei. Hoewel hij auteur is van ‘Terug naar de feiten’, vergat hij erbij te vermelden dat het huidige economisch model, gestoeld op economische groei, leidt tot klimaatverhitting en het ineenstorten van de biodiversiteit. Deze economie ondergraaft met andere woorden haar eigen fundamenten.

En hoewel bij ons, anders dan in Californië of Australië, het land nog niet letterlijk in brand staat, zien we duidelijk wat klimaatverhitting betekent. Uitzonderlijke droge zomers met extreme hittegolven zijn op korte tijd het nieuwe normaal geworden. Dat betekent dat het agro-business model waar West-Vlaanderen op steunt, nu openlijk in vraag gesteld wordt door haar eigen ontwikkelaars.

Ook de energiebevoorrading komt in het gedrang doordat kerncentrales als die van Tihange koelwater uit de Maas nodig hebben om elektriciteit op te wekken. Te warm of te weinig water nopen tot het stilleggen van de centrales. En ook in Duitsland vormt een laag waterpeil van de Rijn, zoals afgelopen lente, een echte bedreiging. Want dan geraken al die containers, alsook ertsen en bouwmaterialen vanuit de havens van Antwerpen en Rotterdam niet meer via het water naar grote Duitse productiebedrijven.

Om het meer globaal te schetsen: sinds het klimaatakkoord van Kyoto in 1997 proberen we economische groei te verzoenen met klimaatbeleid. Ondertussen is de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer enkel fors blijven stijgen. Met de Europese Unie haalden we wel onze doelstelling van twintig procent minder uitstoot in 2020 in vergelijking met 1990, maar zitten we helemaal niet op koers om de beoogde veertig procent reductie in 2030 te realiseren.