Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


“Hij kan het niet”: aflevering 2 van de Canvas-docu over koning Filip focust onder meer op het zinnetje dat hem zijn leven lang achtervolgt

Written by on 9 september 2020

Het is ook de periode dat hij een nieuwe adviseur heeft, die hem vaak vergezelt en zijn steun en toeverlaat wordt. Die adviseur is Guy Mertens, toen kolonel, later generaal. Hij was aangezocht door koning Boudewijn. Speciaal is dat Guy Mertens, Filips nieuwe adviseur, mijn vader was. En dat ik, zijn dochter Pascale, hier niet alleen schrijf over het leven en verleden van koning Filip, maar ook een stukje over het mijne.

Toen mijn vader begon als adviseur van prins Filip was Filip 21. In de docu noemt de oud-woordvoerder van Boudewijn, Marc Van Craen, hem “een vaderfiguur” voor de prins, eerder dan een adviseur. Zelf kan hij daar niet meer over getuigen, hij is overleden tien jaar geleden. In de reeks vertel ik zelf over hoe ik mijn vaders band met de prins ervaren heb. Voor het eerst en behoedzaam. Niet alleen medewerkers van het hof hebben discretieplicht, ook hun dochters krijgen discretie met de paplepel binnen.

(Lees voort onder de foto)