Current track

Title

Artist

Current show

X-Dance

00:00 06:00

Current show

X-Dance

00:00 06:00


Nederland houdt Gouden Koets voorlopig op stal (of liever: in het museum)

Written by on 8 september 2020

De Gouden Koets staat de laatste jaren dan ook ter discussie. Meer bepaald: het zijpaneel, dat een koloniaal tafereel voorstelt. De negentiende-eeuwse afbeelding toont een huldeblijk van de toenmalige koloniën. Halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen knielen voor een blanke vrouw, die Nederland voorstelt.

Sommigen vinden het tafereel racistisch, en een verheerlijking van het koloniale verleden. Voor hen is de enige juiste plaats voor de koets het museum. Voor anderen maakt de Gouden Koets, én het traditionele ritje op Prinsjesdag, deel uit van de traditie en het collectieve geheugen.