Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Natuurpunt wil nachtverbod op robotmaaiers: gevaar voor egels en andere nachtdieren

Written by on 8 september 2020

Het is bekend: het gaat niet zo goed met de egel. Elk jaar sterven bijvoorbeeld duizenden egels in het verkeer. Maar ook in onze tuinen loopt het stekelige diertje gevaar. Zo hebben veel mensen de gewoonte om ’s nachts het gazon te maaien met een robotmaaier. Net het moment waarop de egel en andere nachtdieren in de tuin op zoek gaan naar eten.

Egels rollen zich op als ze gevaar waarnemen. Robotmaaiers wijken daar echter niet voor. Een botsing met zo’n kleine grasmaaier levert egels vaak diepe snijwonden op, op de rug bijvoorbeeld of aan de snuit. Vaak met de dood tot gevolg.

Natuurpunt wil daarom een nachtelijk verbod op robotmaaiers. Laat ze ’s nachts opladen, maar niet rijden, roept de vereniging op. In sommige gemeenten in Wallonië bestaat zo’n verbod al. Ook fabrikanten van robotmaaiers bevelen aan om ze ’s nachts niet te gebruiken. Enerzijds om nachtdieren te beschermen, maar ook omdat het natte gras de maaier kan beschadigen.

Natuurpunt roept eigenaars van zulke maaiers ook op om goed te letten op de afstand tussen de beschermkap van de maaier en de grond. Die mag niet groter zijn dan 4,5 centimeter. Op die manier lopen jonge egels minder kans om gewond of zelfs verhakkeld te raken.