Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Moeite om op tijd te gaan slapen? Weet dat uw “opblijfwraak” vervelende gevolgen kan hebben

Written by on 8 september 2020

We stellen fijne dingen blijkbaar vaak uit tot ’s avonds laat en nemen dan pas tijd voor onszelf. “Je moet je dag inderdaad anders invullen”, stelt Smolders. “Maar een avondtype staat nooit fris op, zij zijn wel lichamelijk aanwezig op de werkvloer, maar vaak niet mentaal. Ze denken vaak ook: ik werk er vanavond wel aan, dan presteer ik 10 keer beter.”

Maar volgens Smolders is er wel een oplossing om je dag- en nachtritme onder controle te houden. “Ik ben zelf een grote voorstander van gebruik van licht en lichttherapie in de ochtenduren.  Als je ’s ochtends blauw licht gebruikt, bijvoorbeeld je  computerscherm, dan ga je je sneller wakker en alerter maken en dan ga je ook sneller functioneel bezig zijn. Maar ook als ochtendtype kan je dan wat schuiven en dat licht in de namiddag gebruiken om slaperigheid uit te stellen naar een later uur.”