Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Lonen zorgkundigen, winkelpersoneel en vuilnisophalers ver onder Belgische gemiddelde

Written by on 8 september 2020

Verdient iemand met een essentieel beroep meer of net minder dan de gemiddelde Belg? Dat vroeg de statistische dienst van de overheid Statbel zich af in zijn nieuwste rapport. 

Essentiële beroepen kwamen de laatste maanden immers extra in de aandacht door de coronacrisis. Het gaat om werknemers die tijdens de lockdown niet konden telewerken omdat ze veelvuldig in contact staan met klanten en patiënten. 

In 2018 verdiende een voltijds tewerkgestelde medewerker in de private sector (incl. gezondheidszorg) 3.553 euro per maand (zie kaderstuk onderaan). Dat gemiddelde wordt wel wat vertekend door een aantal extreem hoge en lage lonen. Haal je die eruit dan kom je aan een doorsneeloon van 3.312 euro bruto per maand. 

(Lees verder onder de grafiek)