Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

21:00 24:00

Current show

Xclusif Live

21:00 24:00


Keerpunt in Wit-Rusland? President Loekasjenko sluit vervroegde verkiezingen niet langer uit

Written by on 8 september 2020

Tegelijk kondigde hij echter aan dat hij niet van plan is om op te stappen ondanks het massale protest in zijn land. Bovendien zei hij te vrezen dat zijn aanhangers mogelijk vervolgd zouden worden als hij ontslag zou nemen. Dat moet blijkbaar de achterban geruststellen.

Wel opende Loekasjenko een deur die voorheen gesloten was: zo kondigde hij aan dat vervroegde presidentsverkiezingen niet langer uitgesloten zijn. Het is de eerste keer dat de president die mogelijkheid oppert en nieuwe verkiezingen zijn een staalharde eis van de verenigde oppositie die vindt dat de verkiezingen van een maand geleden volledig frauduleus verlopen zijn. Loekasjenko heeft die overigens met 80 procent van de stemmen “gewonnen”. 

Wel vindt Loekasjenko dat de grondwet eerst moet aangepast worden vooraleer er sprake kan zijn van nieuwe verkiezingen. In welke zin de aanpassingen moeten gaan, is nog niet duidelijk.