Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Een op de acht sterfgevallen in Europa houdt verband met vervuiling

Written by on 8 september 2020

In het rapport wordt benadrukt dat het milieu- en het gezondheidsbeleid met elkaar geïntegreerd moeten worden om milieurisico’s aan te pakken, de meest kwetsbare groepen te beschermen en de voordelen volledig te benutten die de natuur biedt voor de gezondheid en het welzijn.

Een gezonde natuur is belangrijk voor de volksgezondheid, de bestrijding van ziekten en het welzijn, zegt het rapport. Groene oplossingen bieden een drievoudig voordeel voor de gezondheid, de maatschappij en het milieu.

Kwalitatief hoogwaardige groene en blauwe ruimten in stedelijke gebieden ondersteunen gezondheid en welzijn, bieden gelegenheid voor lichaamsbeweging, ontspanning en sociale integratie, met grote voordelen voor arme gemeenschappen. Groene en blauwe ruimten zorgen in steden voor afkoeling tijdens hittegolven, vangen overstromingswater op, dringen geluidshinder terug en ondersteunen de stedelijke biodiversiteit. Tijdens de COVID-19-pandemie wezen veel commentatoren op een hernieuwde waardering voor de voordelen die toegang tot groene en blauwe ruimten biedt voor de geestelijke gezondheid en het welzijn, met name in stedelijke gebieden, zo stelt het rapport.

Het rapport ziet heil in de Europese Green Deal, die “een cruciale koerswijziging” betekent in de Europese beleidsagenda en voorziet in een duurzame en inclusieve strategie om de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen te verbeteren en de zorg voor de natuur te verbeteren, waarbij niemand wordt achtergelaten.