Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Aantal besmettingen stijgt lichtjes tot 479, vaccinoloog Pierre Van Damme gelooft niet in vaccin tegen oktober

Written by on 8 september 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vaccinoloog Pierre Van Damme: “In oktober of december een vaccin, is zeer optimistisch”

Epidemioloog en vaccinoloog Pierre Van Damme denkt dat het niet realistisch is dat er volgende maand al een vaccin tegen het coronavirus komt. Rusland heeft er zogezegd al één en de Amerikaanse president Trump beweert dat er in oktober al een veilig vaccin zou kunnen zijn. De Europese Commissie spreekt dan weer over december.

“Ik vrees dat we een beetje te maken hebben met spierballengerol tussen verschillende continenten en machten. Wat we weten is dat een klein aantal bedrijven een goed kandidaat-vaccin aan het ontwikkelen is, maar men kan zich nog niet uitspreken over de werkzaamheid. En dan lijken mij al die verschillende timings bijzonder optimistisch”, zegt hij in “De ochtend” op Radio 1.

spierballengerol tussen verschillende continenten en machten

vaccinoloog Pierre Van Damme

Hij denkt dat het zeker nog tot midden volgend jaar kan duren voordat er een grootschalige vaccinatiecampagne kan beginnen. “Het vaccin moet eerst heel breed getest worden, om de werkzaamheid goed te documenteren. Dan moeten al die gegevens geanalyseerd worden. Ook de regelgevende autoriteiten zullen zeker een maand nodig hebben om dat allemaal tot in detail uit te pluizen. Pas dan kan er groen licht komen. Dit betekent dat we toch al een stukje in 2021 zijn, willen we dit op een correcte en realistische manier doen.”

BELUISTER hier het volledige gesprek met Pierre Van Damme in “De ochtend”:

Lees hier meer:

De coronacijfers op een rij gezet

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is voor de derde dag op rij weer licht gestegen. In de week van 29 augustus tot 4 september kwamen er per dag gemiddeld 479 bevestigde besmettingen bij. Dat is een stijging van 7 procent in vergelijking met de week ervoor. Er zijn nu alles samen bijna 90.000 mensen in ons land besmet met het coronavirus.

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft toenemen: van 14 per dag, naar 18 per dag de voorbije week. Gisteren lagen er 235 mensen in het ziekenhuis die besmet waren met COVID-19, 52 van hen lagen op intensieve zorg.

Het aantal overlijdens door corona daalt wel nog altijd: van 4 naar 3 per dag. Het totaal aantal doden komt op 9.909.

Gaan Stadsschouwburg en Lotto Arena weer open?

Vanaf half oktober hoopt de Sportpaleis Group opnieuw publiek te ontvangen in de Antwerpse Stadsschouwburg en de Lotto Arena. “Er is een scenario om met een capaciteit van 70 tot 75 procent te werken. Dat is rendabel én het kan veilig”, zegt uitbater Jan Van Esbroeck op Radio 2 Antwerpen.

Lees meer in dit artikel:

Naar een kleurcode voor heel Europa?

De steden en gemeenten aan de grens met Frankrijk maken zich zorgen. Frankrijk geeft het Noorderdepartement code rood, maar België niet. De gouverneur wil nu dat de EU-landen de kleurcodes op elkaar afstemmen. “Dit is allemaal zo verwarrend én we kunnen niets doen.”

Lees hier het volledige artikel:

Stakingsblokkade AB InBev opgeheven: bonden verwijten te laattijdig ingrijpen bij coronabesmettingen

AB InBev heeft een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld om de blokkade van de brouwerij in Jupille op te heffen. In Jupille was vorige week een staking uitgebroken na enkele coronabesmettingen in de afdeling logistiek. Het aantal bevestigde gevallen staat er op tien. Volgens de vakbonden greep het bedrijf te laat in. 

AB InBev stapte daarop naar de rechtbank tegen de blokkade. De rechter in Luik besloot dat het bedrijf de blokkade van de ingang van de brouwerij mocht opheffen. Een gerechtsdeurwaarder voerde de uitspraak gisteren uit.

Alle hindernissen konden worden weggenomen en de medewerkers kunnen opnieuw veilig worden toegelaten, aldus AB Inbev. “We hebben deze uitspraak gevraagd omdat een grote groep werknemers die wilden werken, werd belemmerd door vertegenwoordigers van een van de bonden. Hoewel we het stakingsrecht volledig respecteren, zullen we ook altijd onze werknemers en hun recht om te werken beschermen”, luidt het.

Evenement? Uitzondering vragen op de maximaal toegelaten 200 toeschouwers kan vanaf vandaag

Bruce Williamson van The Temptations aan COVID-19 overleden

Bruce Williamson (49), die lange tijd zanger van de Amerikaanse soulgroep The Temptations is geweest, is aan corona overleden. Dat schrijft de krant USA Today op gezag van zijn management. De zanger stierf eergisteren in het Mountain View Hospitaal in Las Vegas.

Williamson zong bij The Temptations van 2006 tot 2015. De groep scoorde in de jaren 60 en 70 op het Motown-label hits als “My girl, ” “I can’t get next to you” en “Papa was a rollin’ stone”. Sinds 1989 prijken The Temptations in de bekende Rock and Roll Hall of Fame.

Vandaag weten we of er positieve gevallen zijn in de Tour

De Ronde van Frankrijk maakt zich vandaag op voor de tiende etappe. Het is afwachten of er renners naar huis worden gestuurd, want gisteren – op de rustdag – onderging het peloton een coronatest. De schrik voor positieve gevallen zit erin.  

We gaan hier maar lekker door alsof er niets aan de hand is

wielrenner Wout van Aert

De Belg Wout van Aert, die al twee ritten won, zag langs de wegen heel wat publiek samentroepen. “Dat is vooral slecht voor het beeld van het wielrennen. Over de hele wereld proberen mensen bijeenkomsten te vermijden. Mensen die restricties hebben vanwege hun overheid. En wij gaan hier maar lekker door alsof er niets aan de hand is. Het voelt verkeerd aan om hier van deel uit te maken. Anderzijds heb ik geen schrik om besmet te raken in openlucht. Het zou me verwonderen om besmet te raken door een fractie van een seconde langs iemand te passeren”, reageert Van Aert op Radio 1. 

Bekijk hier nog eens de taferelen van de slotklim afgelopen zaterdag: 

Herlees de liveblog van maandag 7 september

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is aan het stijgen. Infectiologe Erika Vlieghe vindt dat een reden tot bezorgdheid. In “De wereld vandaag” (Radio 1) hamert ze op het belang van handen wassen, afstand bewaren en een mondmasker dragen.

Herbekijk alle updates in onze liveblog van 7 september:

President Trump verwacht vaccin vóór de verkiezingen van november

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat er onder zijn leiderschap in een recordtijd een veilig vaccin tegen het coronavirus op de markt komt. Hij noemt zelfs de maand oktober als lanceringsdatum.

De maand oktober, dat zou dan vlak voor de presidentsverkiezingen van begin november zijn. Critici beschuldigen Trump er dan ook van om politieke redenen druk uit te oefenen om een vaccin versneld goed te keuren, zonder zeker te weten of het helemaal veilig is.

Ook de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris zeggen dat Trump niet te vertrouwen is. Zij roepen Amerikanen op om vooral naar wetenschappers te luisteren. Trump beschuldigt hen op zijn beurt van antivaccinatieretoriek. “Biden zou dit land en de economie kapot maken”, klinkt het bij Trump.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Voor de Europese lidstaten worden de eerste dossisen van een coronavaccin in december verwacht. Dat heeft Sandra Gallina, topfunctionaris bij de Europese Commissie, gezegd. Volgens haar is het ook mogelijk dat er tegen midden april op massale schaal vaccins beschikbaar zullen zijn. Die worden dan over de Europese lidstaten verdeeld pro rata, naargelang het aantal inwoners dus. 

Elke lidstaat bepaalt dan zelf welke doelgroep het vaccin eerst krijgt. De Europese Commissie onderhandelt namens de lidstaten met de farmabedrijven. Er is voorlopig één voorcontract ondertekend met een bedrijf voor 300 miljoen dosissen.