Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Waarom een Vivaldi-coalitie (met Vlaamse minderheid) niet ondemocratisch is

Written by on 7 september 2020

Politoloog Bart Maddens spreekt nu al, zonder het eigenlijke regeerakkoord of het gevoerde beleid af te wachten, van een door Franstaligen gedomineerde regeringscoalitie die geen weerspiegeling zou zijn van het verkiezingsresultaat in Vlaanderen. Hij probeert de partijen die hierin mee zouden stappen een schuldgevoel aan te praten en gaat zelfs zover te schrijven dat hij niet graag in de schoenen van de toekomstige historici zou staan die hiervoor een steekhoudende verklaring zullen moeten vinden (VRT NWS, 4 september 2020).

Daarnaast klaagt N-VA-voorzitter Bart De Wever erover dat het ongezien is dat in een democratie de twee grootste partijen aan de kant geschoven worden (De Zevende Dag, 6 september 2020), waarmee hij dan doelt op N-VA en Vlaams Belang.

Laat ons allereerst de zaken herleiden tot hun ware proporties. De Vivaldi-coalitie die nu in de steigers staat, vertegenwoordigt +/- 48% van de Vlaamse stemmen, zoals Egbert Lachaert onderstreepte op zijn laatste persconferentie. In zetels uitgedrukt, gaat het om 42 van de 89 Vlaamse zetels in de Kamer. Die veelbesproken Vlaamse “minderheid” blijkt dus bij nader inzien op een haar na een meerderheid te zijn.