Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Besmettingen nemen licht toe, wat nu? Experten: “Moeten nog beetje schakelen, maar niet meteen alle remmen dichtgooien”

Written by on 6 september 2020

Hoe zit het eigenlijk in andere landen?

Spanje kent volgens Molenberghs een “misdadig beleid”. “Als je kijkt naar de grafieken van de UHasselt zie je hoe België en Spanje begin augustus op ongeveer hetzelfde niveau zat wat de toename van nieuwe besmettingen betrof. Wij hebben net zoals een trein een wissel genomen en bij ons zijn de cijfers beginnen dalen. Spanje moet nu de tijd krijgen om de zaken op orde te krijgen, toerisme is daar nu niet aan de orde.”

Ook in Frankrijk gaat het momenteel niet goed. Maar het verschil is volgens Molenberghs wel dat de Franse regering voor een duidelijk kader zorgt. “De Franse premier zei een dag of tien geleden aan de Franse bevolking dat de situatie niet goed is. Op dat ogenblik had het land een reproductiegetal van 1,4. De premier zei dat de coronamaatregelen verscherpt moesten worden, omdat economen en sociologen hem vertellen dat de Franse economie en de Franse bevolking een lockdown moeilijk zouden verteren. Maar, zei de premier, als het nodig zou blijken, dan zouden ze een lockdown wel doen en de Franse staat zou er klaar voor zijn. Als iemand dit hier zou zeggen, dan zou ie verketterd worden. Dat is een discours dat we in dit land missen.”

Italië kent ook een stijging door teruggekeerde reizigers. “Maar de Italianen kenden heel snel een mondmaskerplicht en ze beperken hun sociale contacten. Het land heeft zijn contactopsporing goed op orde en dat maakt een groot verschil, in Spanje loopt dat bijvoorbeeld voor geen meter.”