Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Wat met Vlaamse regering als N-VA niet federaal zit? “Ga CD&V en Open VLD vragen of ze nog achter regeerakkoord staan”

Written by on 5 september 2020

De N-VA heeft zich inderdaad altijd voorstander getoond van een staatshervorming waarbij deelstaten meer bevoegdheden krijgen. Maar zo’n nieuwe staatshervorming kan dus ook betekenen dat men sommige bevoegdheden die nu op het niveau van de deelstaten worden georganiseerd, opnieuw federaal wil organiseren. En dat is iets wat de N-VA dus zeker niet wil.

Vroeger zijn bevoegdheden naar de deelstaten overgedragen omdat ze niet werkten op federaal niveau, aldus Jambon. “Sommige pakketten zijn maar half of gedeeltelijk overgedragen en dat is moeilijk werkbaar. We moeten die bevoegdheden homogeen overdragen naar de deelstaten. Ik denk dat de praktijk dat iedere dag uitwijst. Als je ziet dat een federaal niveau meer dan 400 dagen nodig heeft om nog maar te beginnen aan een regeringsonderhandeling, dan weet ik niet of dat het meest slagkrachtige niveau is om belangrijke bevoegdheden op uit te oefenen.”