Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

21:00 24:00

Current show

Xclusif Live

21:00 24:00


Rusland publiceert resultaten over zijn coronavaccin: “Veelbelovend”, maar de vraagtekens blijven

Written by on 5 september 2020

De wetenschappers schrijven dat er nog een grote, langdurige studie met placebo’s nodig is, en verdere opvolging om de effecten en de veiligheid van het vaccin op langere termijn in kaart te brengen. Een zogenoemde fase 3-studie dus, en die zou 40.000 vrijwilligers uit diverse leeftijds- en risicogroepen omvatten. Volgens Kirill Dimitriev, hoofd van een Russisch investeringsfonds dat het onderzoek financiert, zijn daar al 3.000 vrijwilligers voor gerekruteerd.

Voorzichtig positieve reacties bij de onderzoekers dus, maar toch waren gisteren ook stoutmoedige uitspraken te horen. Zo vertelde Alexander Gintsburg, hoofd van onderzoekscentrum Gamaleya, aan reporters dat het vaccin “een afweerreactie op gang brengt die groot genoeg is om elke hoeveelheid coronavirus af te slaan.” En: “We durven stellen dat het beschermende effect twee jaar lang terug te vinden zal zijn, misschien zelfs langer”, zonder bewijs voor die uitspraak te leveren.

Minister van Volksgezondheid Mikhail Muraskho zei dan weer dat Rusland vanaf november of december al zou beginnen met vaccineren, met een focus op risicogroepen.