Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Racisme binnen politiediensten verzwijgen is dodelijk

Written by on 4 september 2020

Diepbeschaamd ben ik. Omdat wij als maatschappij falen. We mislukken erin hen uit het politieberoep te filteren. Dat we selectief verontwaardigd zijn: we zijn er als de kippen bij wanneer Brusselse jongeren met zand en parasols in de clinch raken met agenten, maar zwijgen en kijken weg wanneer agenten geweld plegen en/of verheerlijken. Dat stilzwijgen is dodelijk, het kost levens: Adil, Mehdi, Lamine, Semira, Josef en Akram lieten daarom het leven. Omdat we die rotte appels niet straffen. Wir schaffen das nicht.

Daarnaast ben ik woedend en bang. Die 6.700 agenten zwoeren een eed, horen getrouwheid te tonen aan de wetten. Met al hun racistische berichten deden ze het tegenovergestelde. Eigen wetten opstellen, met heimwee naar het nazisme van de jaren ‘40. Ze wilden met alle plezier harder schoppen op ‘tuig uit bepaalde landen’, leerden elkaar truukjes aan om bij arrestaties gewelddadig op te treden en dus een middelvinger op te steken naar de rechtsstaat.