Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Open VLD-voorzitter Lachaert brengt straks opnieuw verslag uit bij de koning: kan de formatie nu echt beginnen?

Written by on 4 september 2020

De paars-gele coalitie waaraan zij werkten, met de grootste twee partijen N-VA en PS als centrale as, kwam maar niet van de grond. Open VLD weigerde namelijk toe te treden tot de zogenoemde “bubbel van vijf” die de N-VA, de PS, de SP.A, CD&V en het CDH naar eigen zeggen al hadden gevormd, omdat er te weinig garanties waren dat het akkoord tussen N-VA en PS genoeg liberale accenten zou krijgen.

De Vlaamse liberalen wilden er ook graag hun Franstalige collega’s van de MR bij, de andere partijen zagen dat niet zitten. Liberalen en groenen weigerden tot slot mee te spelen in het “opbod”, waarbij de PS en de N-VA hen “uit elkaar probeerde te spelen”.

Na dat paarsgele fiasco kwam Lachaert dus zelf aan zet. Een tiental dagen na het begin van zijn opdracht werd duidelijk dat hij in de eerste plaats voor een regering met liberalen, socialisten, groenen en CD&V ging. Zonder de N-VA dus, én daarom ook zonder meerderheid aan Nederlandstalige kant. Hij liet dat ook met zoveel woorden weten aan N-VA-voorzitter Bart De Wever.