Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Geen meerderheid langs Vlaamse kant: hoe leg je dat aan de Vlaamse kiezer uit?

Written by on 4 september 2020

Stel dat de paars-groene coalitie met CD&V effectief wordt gevormd vanaf 17 september en blijft functioneren tot de verkiezingen.  Dan zullen we in de periode van eind september 2008 (de splitsing van het kartel CD&V-N-VA) tot eind mei 2024 (verkiezingen) onafgebroken een federale regering hebben gehad zonder meerderheid in beide taalgroepen.  Dat zijn in totaal 5.725 dagen, of bijna 16 jaar.  Daarvan zijn er tien jaar (3.555 dagen of 62,1%) met een federale regering zonder Vlaamse, maar wel met een Franstalige meerderheid, en slechts vier jaar (1.519 dagen of 26,5%) met een federale regering zonder Franstalige, maar wel met een Vlaamse meerderheid.  Tijdens de resterende periode is er een regering die in geen van beide taalgroepen een meerderheid heeft.

Gedurende bijna twee derden van die lange periode van 2008 tot 2024 zal Vlaanderen dus worden bestuurd door een federale regering die enkel steunt op een Franstalige meerderheid.  Een regering die wél het Franstalige, maar niet het Vlaamse verkiezingsresultaat weerspiegelt.  En dat terwijl Vlaanderen zelf bijna twee derden van België uitmaakt.  Zonder nog te spreken over het immense economische overwicht van Vlaanderen. 

Ik zou niet in de schoenen willen staan van de toekomstige historici die daarvoor een steekhoudende verklaring zullen moeten vinden.