Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Eindelijk fotobewijs van “het spook van het bos”: de lynx is terug in ons land

Written by on 4 september 2020

De lynx – voluit Euraziatische lynx – is een grote katachtige, van het formaat herdershond. Kenmerkend zijn de gevlekte vacht, de pluimpjes op de oren en de korte staart. Hij heeft lange, brede poten waarmee hij goed over de sneeuw kan lopen. Lynxen zijn uiterst schuw, het zijn eenzaten die leven in zeer uitgestrekte, bosrijke gebieden en dan ook nog eens de schemeruren verkiezen.

Vroeger kwam de lynx bij ons in het wild voor, maar hij verdween hier door toedoen van de mens. Bijna twee eeuwen lang ontbrak het dier in onze natuur. Er wordt wel al jaren gespeculeerd over de terugkeer van de lynx in ons land, al ontbrak daar altijd het onomstotelijke bewijs voor. Ze kunnen hun aanwezigheid goed verborgen houden en heel lang onder de radar blijven. Er zijn al wel zichtwaarnemingen geweest, maar die konden nooit echt bevestigd worden.

Maar nu is het eindelijk wel gelukt om “het spook van het bos” vast te leggen op camera. Op 27 augustus maakte Maarten Cuvelier, vrijwilliger bij Landschap vzw en Welkom Wolf, met een onbemande wildcamera een prachtige foto van een lynx in de Semoisvallei. Meer details over de exacte locatie worden bewust niet gegeven.