Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Vluchtelingenkamp op Griekse eiland Lesbos in quarantaine na eerste coronabesmetting

Written by on 3 september 2020

Hulpverleners zijn al langer bezorgd over een mogelijke corona-uitbraak in Moria, waar de omstandigheden ook zonder corona al erg precair waren. In en rond het kamp verblijven  meer dan 13.000 mensen, op een plek die bestemd is voor 3.000.

“Als mensen zo dicht op elkaars lip zitten, ontstaan er vanzelf spanningen”, zegt hulpverleenster Anne Boomsma. Corona heeft die alleen maar verscherpt. “Alleen essentiële services mogen worden verleend: medische zorg, voedseldistributie en watervoorzieningen. Alle andere services en activiteiten zijn geschrapt. Dat betekent dat het voor mensen heel lastig is om bijvoorbeeld aan kleding te komen, dat er geen ondersteuning is voor psychische problemen. Voedsel is sowieso al schaars: ook al is het aanwezig, het is niet genoeg en niet gezond.”