Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

20:00 22:00

Current show

Crazy Music Live

20:00 22:00


Liveblog – App voor contactopsporing klaar tegen 10 september, wat zijn opties voor 6.600 TUI-reizigers in Spanje?

Written by on 3 september 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

App voor contactopsporing klaar op 10 september: “10.000 mensen gaan app dan uitproberen”

De app voor contactopsporing zal – als alles goed loopt – tegen 10 september klaar zijn. Dat zegt Karine Moykens, die de contactopsporing in ons land coördineert, in “De Ochtend” op Radio 1. De app is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en houdt bij met wie we fysiek in contact gekomen zijn.

Volgende week donderdag wordt de app dus gelanceerd, al is het eerst voor een beperkt publiek. “We gaan zo’n 10.000 mensen de app op dat ogenblik laten uitproberen in real life”, zegt Moykens. “Zo kunnen we zien of de app het nodige werk levert. Ik denk dat we dan in de week van 20 september de app voor het grote publiek kunnen openstellen.” De app blijft wel vrijwillig, de vraag is dan ook of genoeg mensen hem zullen installeren.

BELUISTER hier het gesprek met Karine Moykens in “De ochtend”:

De dagelijkse coronacijfers

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft licht dalen. In de week van 24 tot 30 augustus werden er gemiddeld 440 besmettingen per dag vastgesteld. Dat zijn er 11 procent minder dan in de week daarvoor.

In diezelfde week stierven elke dag gemiddeld 4 mensen aan COVID-19, een week eerder waren dat er nog 6 per dag. Er zijn nu alles samen bijna 86.000 besmettingen geteld sinds het begin van de epidemie in ons land.

Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt, gemiddeld werden er de voorbije week 17 mensen per dag opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. De week ervoor waren er nog gemiddeld 20 hospitalisaties per dag.

Belgen die vlucht boekten bij TUI en nu in Spanje zijn, kunnen terugvlucht verzetten of annuleren

Morgen om 16 uur wordt Spanje verboden terrein voor Belgen. Het hele land kleurt dan rood. Maar wat betekent dat concreet voor wie momenteel in Spanje op vakantie is? Piet Demeyere van touroperator Tui vertelt in “De ochtend” (Radio 1) dat er nog 6.600 reizigers in Spanje vertoeven. Daarvan hebben er 2.000 een pakketreis geboekt en 4.600 reizigers enkel een vlucht. 

Het lukt Tui niet om al die reizigers nog vóór 16 uur morgen naar huis te brengen. Piet Demeyere: “We beschikken niet over het nodige aantal vliegtuigen. We zullen tot en met 9 september al onze vluchten laten doorgaan. Die zullen natuurlijk leeg vertrekken. Alle mensen die geboekt hadden voor een bepaalde retourvlucht – tussen nu en 9 september – zullen op diezelfde vlucht kunnen terugkeren. Mensen die langer bleven als pakketreiziger zullen we toch op een van die vluchten moeten plaatsen. Zij moeten hun verblijf inkorten. Voor wie alleen een ticket had geboekt en later terugkomt: die mensen zullen moeten zien hoe ze thuis raken, indien ze dat willen.” 

Cijfers gaan de slechte richting uit in Spanje: hoe is het zover kunnen komen?

Spanje wordt vanaf morgen ingekleurd als rode zone, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt. Belgen die terugkeren uit Spanje moeten verplicht een test afleggen en twee weken in quarantaine gaan.

“1/3 van alle besmettingen in Spanje bevindt zich in Madrid”, zegt correspondent Sven Tuytens in “De ochtend” op Radio 1. “Op minder dan 24 uur zijn er meer dan 8.500 nieuwe besmettingen over heel Spanje vastgesteld en vielen er 42 doden. De tendens gaat in de slechte richting.”

Het einde van de strenge lockdown kwam op 21 juni, het begin van de grote vakantie 

correspondent Sven Tuytens

Spanje was ook een van de zwaarst getroffen landen in het begin van de pandemie. Hoe is het opnieuw zover kunnen komen? “Het heeft misschien te maken met die 100 dagen bijzonder strenge lockdown. Het einde kwam op 21 juni, het begin van de grote vakantie. Dat heeft aan de Spanjaarden zo’n beetje het signaal gegeven van “het is voorbij”. Veel jongeren kregen het gevoel “we moeten minder bang zijn”. Mensen zijn enorm beginnen rondreizen in eigen land, er waren heel veel sociale contacten”, verklaart Tuytens.

Hij verwijst ook naar de harde beelden in het begin van de lockdown met overvolle ziekenhuizen. “Die beelden zijn verdwenen, de ziekenhuizen kunnen het aan. Mensen denken dan “als we ziek worden, kunnen we tenminste naar het ziekenhuis” gaan.”” Bovenop de stijgende cijfers komt ook nog eens het nieuwe schooljaar dat in Spanje volgende week start. Tuytens: “Veel Spanjaarden houden hun hart vast.”

Benidorm eind juli nog.

EMPICS Entertainment

Inhaalbeweging op vastgoedmarkt en waarde van huis met tuin gestegen

De vastgoedsector doet het goed, blijkt uit cijfers van makelaars ERA en Century 21. De voorbije drie maanden steeg de verkoop van huizen en appartementen met 15 tot 21 procent. Corona speelt duidelijk een rol. Dat blijkt onder meer uit de keuze voor de Belgische kust en voor een huis met een tuin. De prijzen stijgen vooral in de grote steden.

Lees hier het volledige artikel:

Museumpas deelt 90.000 gratis museumtickets uit

Voor de tweede verjaardag deelt museumPASSmusées 90.000 gratis museumtickets uit aan vrienden van de bestaande pashouders. De gratis tickets moet de bezoeker na corona opnieuw naar het museum lokken.

De museumsecrtor lanceerde twee jaar geleden de museumpas. Die verleent een heel jaar lang toegang tot de Belgische musea. Sinds de lancering steeg het aantal deelnemende musea van 100 naar 178. En daar komen er nog steeds bij. Intussen loopt ook de verkoop van het abonnement vlot: de museumpas ging onlangs voor de 150.000ste keer over de toonbank.

De coronacrisis was echter ook voor de museumpas een streep door de rekening. De tijdelijke sluiting van de musea zorgde voor een onvermijdelijke pauze. Intussen kunnen mensen opnieuw musea bezoeken en uit een bevraging bij de deelnemende musea blijkt dat mensen met een museumpas inmiddels veel vlotter de weg naar het museum herontdekt hebben dan de meeste andere bezoekers.

Directeur van museumPASSmusées Erika T’Jaeckx legt uit: “Deze actie werd mogelijk gemaakt doordat 10.000 pashouders de aangeboden compensatie voor de misgelopen coronamaanden genereus teruggeschonken hebben. Dat bedrag wordt nu solidair herverdeeld over de deelnemende musea.” 

Hoe corona de dromen van jonge vluchtelingen kan vernietigen

In een nieuw rapport trekt de VN-vluchtelingenorganisatie aan de alarmbel. Voor de helft van de vluchtelingenkinderen wereldwijd betekent september helaas niet “weer naar school”. Het coronavirus blijkt voor vluchtelingen een nog grotere ramp dan voor andere kinderen, het meest nog voor de meisjes. Of hoe corona ook jarenlange vooruitgang in onderwijs voor vluchtelingen op de helling dreigt te zetten. 

Lees hier het volledige artikel:

De liveblog van woensdag 2 september

Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in Spanje, wordt het land vanaf vrijdag ingekleurd als rode zone. Belgen die terugkeren uit Spanje moeten verplicht een test afleggen en twee weken in quarantaine gaan. Professor microbiologie Herman Goossens pleit voor een versoepeling van de quarantaineregels. “14 dagen verplichte quarantaine brengt essentiële diensten in gevaar”, aldus Goossens.

Herlees hier de liveblog met alle coronanieuws van 2 september: