Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen: “Tegen maart veilig, werkzaam en kwaliteitsvol vaccin tegen COVID-19”

Written by on 3 september 2020

Dat het coronavaccin al zo snel klaar zou kunnen zijn, komt omdat men nu de verschillende ontwikkelingsfasen parallel met elkaar kan doorvoeren in plaats van na elkaar.

“Bij de klassieke ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins moet iedere fase afgesloten zijn voor er een nieuwe fase gestart kan worden”, zei Eeckhout. “Dat is nu anders, gezien de pandemie en de dringende nood. Nu kunnen de verschillende ontwikkelingsfasen parallel gestart worden en bovendien is er ook nog een expertenteam om advies te geven wanneer er obstakels opduiken.” 

In de hele wereld lopen er momenteel meer dan 200 onderzoeken naar een vaccin tegen corona, waarvan er 8 al in de laatste fase zitten van grootschalige onderzoeken op mensen. 

Die snelle ontwikkeling kan evenwel samengaan met dezelfde kwaliteitseisen als anders, daarop worden geen toegevingen gedaan. “Er is geen enkele soepelheid toegestaan, niet voor de evaluatie van de kwaliteit, de veiligheid en de werkzaamheid”, zei Eeckhout.   “Die eisen blijven zeker dezelfde, het is gewoon een andere aanpak van het proces.”

Voor het vaccin dat het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZenica en de universiteit van Oxford momenteel aan het testen zijn, is er al een akkoord gesloten met de Europese Unie voor de levering van vaccins aan ons land. 

In een eerste fase gaat het om 1,2 tot 1,5 miljoen vaccins die bestemd zijn voor risicogroepen in ons land. Het gaat dan om werknemers in de gezondheidszorg, alle Belgen ouder dan 65 jaar en om patiënten tussen 45 en 65 jaar met bepaalde chronische ziekten als hoge bloeddruk of diabetes of met ernstige aandoeningen aan de lever, de nieren of het hart. In totaal behoren er 4 miljoen mensen tot de risicogroepen in ons land, en er wordt dan ook nog onderhandeld met andere producenten.