Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


De dood van Jozef Chovanec: hoe vooroordelen de kwaliteit van zorg beïnvloeden

Written by on 3 september 2020

Een man van 38 jaar presenteert zich met acute gedragsverandering. Hij wordt beschreven als “weerspannig”. De man is van Slovaakse afkomst en lijkt de lokale taal niet meester te zijn. Dit zou een casus op een examen in de geneeskunde kunnen zijn.

In theorie zou ik als arts een verklaring moeten zoeken voor de plotse gedragsverandering. In ideale omstandigheden communiceer ik rechtstreeks met de patiënt in een omgeving die de vertrouwelijkehid waarborgt. Ik probeer – los van een moreel oordeel – een therapeutisch bondgenootschap op te bouwen met mijn patiënt.

Een intercultureel bemiddelaar zou kunnen helpen bij de communicatie. Maar die zijn ‘s nachts niet beschikbaar en overdag moeilijk te bereiken. Anders kan een zogenoemde “hetero-anamnese” afgenomen worden, dat wil zeggen dat we informatie over de medische voorgeschiedenis en achtergrond van een patiënt inwinnen bij iemand anders, bijvoorbeeld een familielid of getuige. Soms haalt een anderstalige patiënt zijn smartphone erbij om via een familielid of
vertaalwebsite alsnog te kunnen communiceren.

Bij gebrek aan een betrouwbare bron van informatie (de patiënt is bijvoorbeeld niet bij bewustzijn) heeft een arts nog wat truken van de foor ter beschikking. Non-verbale communicatie en zorgvuldig klinisch onderzoek kunnen wijzen op een hersen- of ander letsel. Zoeken naar oude littekens is soms nuttig. Met een bloedafname kan ik een toxicologisch onderzoek doen. Ook acute bloedingen, infecties, of leverziekten kunnen een rol spelen. Daar kan je in het bloed vaak in een kwestie van uren zicht op krijgen. Heeft de patiënt bagage mee, dan kijk ik na of hij geen medicatie op zak heeft, wat een aanwijzing kan zijn van een chronische aandoening.