Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Ode aan de jongeren

Written by on 2 september 2020

De scholen starten op met in het middelbaar in de klas mondmaskerplicht (7 uur per dag). Omdat de klassen te klein zijn, de klasgroepen te groot en de ventilatiemogelijkheden ontoereikend. Jongeren zijn op die manier de dupe van organisatorische problemen. En dat op een moment dat de onderwijskloof steeds groter wordt, het mentaal welbevinden van alle jongeren zeer hard op de proef wordt gesteld en het onderwijs voor zeer grote inhoudelijke uitdagingen staat om jongeren een veilige thuishaven en motiverende leeromgeving te bieden.

Nederland, Duitsland en Luxemburg kiezen voor andere oplossingen in het onderwijs en vragen noch aan de leerlingen noch aan de leerkrachten om hun mondmasker tijdens de lessen op te zetten. Heeft iemand het al getest of het überhaupt mogelijk is om een hele dag stilzittend in een klaslokaal geconcentreerd te blijven met een mondmasker, hoe moeilijk het is om leerkrachten met mondmaskers afdoende te verstaan en welke impact dit heeft op de leermotivatie?

Bij deze een oproep om de maatregelen in het onderwijs zo snel mogelijk te evalueren vanuit het perspectief en het welzijn van de jongeren in plaats van het organisatorisch perspectief altijd voorrang te geven.

Laat ons bij nieuwe coronamaatregelen, in de vrije tijd, openbare ruimte en in het onderwijs, jongeren echt veel meer vertrouwen, hen veel meer betrekken en centraal zetten, hen ademruimte geven, letterlijk. Het succes van de jeugdwerkzomer toont aan dat jongeren deze positieve waardering en ons vertrouwen meer dan ooit verdienen.

Beste jongeren, jullie hebben bewezen dat jullie het kunnen, sjiek gedaan en merci! Ik hoop dat we met velen jullie het verdiende vertrouwen geven de komende maanden.