Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00


“Ik denk niet dat ik de kroon ontbloot heb”: oud-medewerkers spreken voor het eerst over koning Filip in Canvas-reeks

Written by on 2 september 2020

Filips parcours, als prins en als kroonprins, verliep niet over rozen. Veel critici twijfelden aan zijn capaciteiten. De zin “hij kan het niet”, uitgesproken door een oud-grootmaarschalk, achtervolgde hem zijn hele leven.

“Die uitspraak heeft heel lang nagezinderd, en heeft mijns inziens geleid tot een karikatuur,” zegt Jacques De Kimpe. “Twee woorden typeren voor mij de koning. Plichtsbesef, en diepgang. Plichtsbesef heeft hij ingelepeld gekregen door zijn oom, al was het maar door het voorbeeld van zijn oom. En wat men dikwijls niet weet, of niet wil weten, is dat de koning heel veel leest, vooral veel filosofie. Ik geloof dat het zijn vroegere kabinetschef Frans Van Daele was die zei: hij is de enige man die ik ken die het boek van de Franse econoom Thomas Piketty helemaal gelezen heeft.”

(Lees voort onder de foto)