Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00


Zaak-Chovanec: straks speciale zitting met minister Jambon en federale politie, deze vragen zijn nog onbeantwoord

Written by on 1 september 2020

Naast Jambon zullen ook Catherine De Bolle en Marc De Mesmaeker zich komen verantwoorden. De Bolle was tot mei 2018 commissaris-generaal bij de federale politie, daarna nam De Mesmaeker het van haar over. 

De belangrijkste vraag: wat wist de politietop in februari 2018? Uit de reconstructie blijkt dat ze wel degelijk op de hoogte waren van het incident. Was de commissaris-generaal persoonlijk op de hoogte? En zo niet, hoe kan dat? Hoe kan het dat er maar zo weinig informatie doorstroomde tot aan de top? Werden de beelden bewust achtergehouden? Waarom wordt er in het politieverslag niet gesproken van een Hitlergroet en van een gespierde interventie?

Waarom hebben ze geen tuchtmaatregelen genomen en beslisten ze om het gerechtelijk onderzoek af te wachten, ook al kwamen er zeer verontrustende signalen, onder meer via de Slovaakse ambassade? Waarom hebben ze het dossier niet naar zich toegetrokken?