Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Racisme en oproep tot geweld in besloten Facebookgroepen  met duizenden politieagenten

Written by on 31 augustus 2020

“Deze beelden zijn maar het topje van de ijsberg.” zegt een voormalige politieagent die anoniem wilde getuigen. “Soms kan het veel extremer gaan. Politieagenten hebben onderling vaak whatsapp-groepen. Berichten van die groepen zullen nooit het daglicht zien. Maar daar zie je wel zeer racistische berichten. Sommigen nemen foto’s tijdens interventies en delen die in de groep. Ze maken racistische grappen over mensen die ze gearresteerd hebben.”

“Het is niet zo dat alle politieagenten racisten zijn, maar er heerst bij de politie een algemene cultuur waarin racistische uitlatingen en racistisch gedrag gedoogd worden. Dat uit zich niet alleen op sociale media, maar ook in het echte leven. Ik heb collega’s dingen horen zeggen zoals “Wij gaan vandaag jagen op “makakken”. Daarmee bedoelen ze dat ze die dag alleen maar jongeren met Marokkaanse achtergrond gaan viseren om boetes uit te schrijven.”