Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

21:00 24:00

Current show

Xclusif Live

21:00 24:00


Liveblog – Aantal coronabesmettingen in ons land blijft dalen tot gemiddeld 430 per dag, India zet een triest wereldrecord

Written by on 31 augustus 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De coronacijfers op een rij

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw gedaald. In de week van 21 tot 27 augustus werden dagelijks 430 besmettingen vastgesteld. Dat is 14% minder dan de voorgaande week. Er zijn nu in totaal al meer dan 85.000 bevestigde besmettingen in ons land.

De voorbije week werden er elke dag gemiddeld 103 mensen in het ziekenhuis opgenomen, tegenover 170 de week ervoor. Dat is een daling met 40%. Het aantal gemiddelde overlijdens ging met meer dan de helft naar beneden, van meer dan 6 naar 4 per dag.

Nieuw, triest wereldrecord voor India

India zet met 78.761 gevallen het wereldrecord van aantal genoteerde coronabesmettingen per dag. Wilma van der Maten, correspondente in Pakistan, duidt erop dat er 1 miljard mensen wonen in India. Maar toch is het aantal coronagevallen er duizelingwekkend.

“Premier Modi gaf zijn wekelijkse praatje op de radio en repte met geen woord over het aantal besmettingen. Hij zei alleen tegen de luisteraars dat ze echt de sociale regels in acht moeten nemen, én “blijf gelukkig en gezond””, aldus Van der Maten in “De ochtend” op Radio 1.

In India is corona een plattelandsziekte 

Mita van der Maten

Hoe verspreidt corona in India juist? Van der Maten: “India heeft – denk ik – een fout gemaakt door juist een lockdown te doen in een land waar 70% van de mensen een dagwerker is. Herinner je je de beelden van miljoenen mensen die van de stad naar het platteland gingen, omdat er gewoon geen eten meer was? Mensen gingen wandelend naar het platteland. Ze hebben corona meegenomen vanuit de stad. In India is corona een plattelandsziekte en op het platteland is totaal geen gezondheidszorg.”

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Lange wachttijden voor controle bij tandarts

De tandartsen kampen met grote wachtlijsten door de naweeën van de eerste coronagolf. Dat schrijven de kranten van Mediahuis op gezag van het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT).

“De wachttijden zijn serieus opgelopen: het kan nu een paar maanden duren voor je op bezoek kunt gaan”, zegt Stefaan Hanson van het VVT. “Tijdens de lockdown in maart en april hebben we zeven weken alleen de dringendste ingrepen mogen doen. Daarna zijn de andere behandelingen weer mondjesmaat opgestart. Maar die gevolgen dragen we dus nog altijd mee. We krijgen veel telefoontjes van mensen die snel op routineonderzoek willen komen, maar dat kan vaak niet.”

Je krijgt dezelfde terugbetaling 

Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT)

Om maximale terugbetaling te krijgen voor een ingreep bij de tandarts, moet je het jaar voordien op controle zijn geweest. “Maar die regel is voor dit jaar versoepeld”, zegt Hanson. “Je krijgt dezelfde terugbetaling als je in 2020 of in 2019 bij de tandarts bent geweest. De mensen moeten zich dus geen zorgen maken.”

Hoe gaan andere landen om met het heropenen van de scholen?

In het buitenland gaan, net als bij ons, de meeste scholen binnenkort opnieuw open en in sommige landen is het schooljaar zelfs al begonnen. De maatregelen verschillen sterk van land tot land. VRT NWS was benieuwd naar hoe andere landen omgaan met het heropenen van de scholen. We vonden een aantal Vlamingen in het buitenland die bereid waren om te getuigen.

Lees hier het volledige artikel:

Liveblog van zondag 30 augustus

Een school in Oud-Heverlee kan op 1 september niet van start met het nieuwe schooljaar omdat verschillende leerkrachten besmet zijn geraakt.

Herlees dit en ander nieuws in onze liveblog van gisteren: