Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


5 jaar later: heeft Duitsland het “geschafft”?

Written by on 31 augustus 2020

De studie van het DIW biedt dus een gematigd beeld: “de weg is lang, het ene lukte vlotter dan het andere, maar er is vooruitgang.” Maar daarnaast heeft 2015 Duitsland wel in een nieuwe politieke realiteit geslingerd. Samen met de hartelijke welkomscultuur – zeker in de euforie van de eerste dagen – ontstond ook een felle tegenbeweging.

Bondskanselier Merkel, tot dan de “grijze figuur die verkiezing na verkiezing won”, kreeg plots rabiate tegenstanders. In het oosten van Duitsland werd wekelijks geprotesteerd onder de noemer “Merkel moet weg”, overal in het land stak een nieuwe politieke partij de kop op: de Alternative für Deutschland, AfD. De partij boekte met felle “anti-migratiestandpunten en een anti-Merkelprogramma” sterke politieke winst. In maart 2016 scoorde de AfD tussen de 15 en 25 procent bij verschillende deelstaatverkiezingen; de christendemocraten van Merkel zagen zetel na zetel verloren gaan. Ook bij de nationale verkiezingen in 2017 haalde de partij ruim 12 procent.

Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een radicaal-rechtse partij voet aan de grond kreeg in Duitsland. Terwijl Wilders in Nederland, Le Pen in Frankrijk, het Vlaams Belang in Vlaanderen, de Lega in Italie, etc al lang belangrijke politieke spelers waren, leek Duitsland immuun voor zeer rechtse recepten. Tot 2016, dus. 

Het leidde tot verwarring binnen en buiten Duitsland. Die voet aan de grond is er nog steeds: vorig jaar haalde AfD nog resultaten ruim boven de 20 procent in Oost-Duitsland. Maar in de peilingen naar aanloop van de nationale verkiezingen blijft de partij voorlopig rond de 10 procent hangen.

“Wir schaffen das” en de sterke gevoelens die de zin opwekt, heeft ontegensprekelijk dus een bepaalde politieke stroming die niet – of niet openlijk – bestond in Duitsland, tot leven gewekt.