Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Dode in Portland, na confrontaties tussen Black Lives Matter-aanhangers en Trump-supporters

Written by on 30 augustus 2020

Het lijkt ook geen toeval dat de feiten zich net in Portland afspeelden. De stad is al sinds de dood van George Floyd in mei het theater van bijna dagelijks protest van de Black Lives Matter-beweging. In de marge van de betogingen komt het ook tot rellen en plunderingen. Een paar dagen geleden gebruikte president Trump Portland nog als “schrikbeeld”.

Tijdens de recente Republikeinse conventie zei Trump dat “elke stad zal worden zoals het door de democraten bestuurde Portland – als onze vijanden (lees democratisch presidentskandidaat Joe Biden) winnen”. Want volgens de president is Portland synoniem voor rellen, plunderingen en brandstichting. De president stuurde in juli al  een tijdlang federale troepen naar de stad, om de federale gebouwen te beschermen. Dat stuitte toen al op protest en onbegrip. 

De stad in het noordwesten van de Verenigde Staten is voor Trump en zijn aanhangers een afschrikwekkend toekomstbeeld, het symbool van wat er gebeurt met “een zwak bestuur door de Democraten”.  Tegenstanders van Trump zien er dan weer een bewuste strategie in van de (aanhang van de) president. Chaos en angst kunnen net bijdragen tot de herverkiezing van president Trump – “de man van wet en orde”. Dat denkt bijvoorbeeld de Nederlandse Amerika-kenner Frans Verhagen. (lees verder onder de foto)