Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Liveblog: Aantal besmettingen daalt tot gemiddeld 445 per dag, de corona-editie van de Tour is vertrokken

Written by on 29 augustus 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De dagelijkse coronacijfers

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land ligt nog altijd in dalende lijn. In de week van 19 tot 25 augustus zijn er dagelijks gemiddeld 445 besmettingen gemeld, dat is 13 procent minder dan in de week ervoor. In totaal zijn er bijna 84.000 mensen besmet geraakt met het virus in ons land.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt ook nog altijd. De afgelopen week werden er dagelijks gemiddeld 17 coronapatiënten opgenomen, een week eerder waren dat er nog 28. Het aantal overlijdens daalt ook verder, naar gemiddeld 5 per dag. 

Hoe staat ons land er momenteel voor?

Om een tweede golf van het coronavirus in te dijken, heeft de Nationale Veiligheidsraad een maand geleden nieuwe, strenge coronamaatregelen genomen. Hoe staan we er nu voor? En wat hebben we geleerd? Steven Dierckx maakt voor de derde keer een balans op van een historische gezondheidscrisis, na een pandemie zonder voorgaande in onze recente geschiedenis. 

Lees hier de volledige analyse:

Duizenden betogers in Berlijn houden zich niet aan coronaregels

In Berlijn is de politie bezig een grote betoging tegen de Duitse coronapolitiek, te ontbinden. Volgens de politie worden de coronamaatregelen niet nageleefd. Zo hielden de betogers zich niet aan de afstandregels en droegen ze geen mondmasker.

Er zijn naar schatting zo’n 18.000 mensen op de betoging aanwezig. De politie is met zo’n 3.000 manschappen ter plaatse. Eerder probeerde de politie de betoging al te verbieden, maar ze werden teruggefloten door het gerecht.

Familieleden gedetineerden Sint-Gillis betogen

Een 50-tal familieleden en partners van gedetineerden hebben een betoging gehouden aan de gevangenis van Sint-Gillis. Ze eisen de mogelijkheid om opnieuw fysiek contact te hebben met hun naasten die in de gevangenis zitten. Sinds de strenge coronamaatregelen midden maart zijn ingevoerd is dat fysiek contact niet meer mogelijk.

De betogers eisen de terugkeer van “normale” bezoeken en bezoeken zonder toezich, en zodra de coronacijfers het toelaten onmiddellijk fysiek contact tijdens de bezoeken als een medische verklaring wordt voorgelegd waaruit blijkt dat de persoon negatief is.

Gratis treinpas zal pas geldig zijn vanaf 5 oktober

De gratis twaalfrittenkaart voor de NMBS, een van de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, zal geldig zijn tussen 5 oktober en 31 maart. Dat heeft de ministerraad beslist op voorstel van minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Om de NMBS de gelegenheid te geven bijkomende veiligheidsmaatregelen te treffen, is beslist om de geldigheidstermijn een maand later te laten ingaan. 

Tour start in Nice in een sfeer van chaos

De 107e editie van de Ronde van Frankrijk wordt op gang geschoten met een rit van 156 kilometer in het hinterland van Nice. Krijgen we een massasprint op dag 1? Op Eén en met onze livestream hoeft u niets te missen van het spektakel.

Lees meer hieronder

Duizenden betogers troepen al samen in Berlijn tegen coronamaatregelen

Voor de Brandenburger Tor in Berlijn hebben zich zaterdagochtend al zowat duizend mensen verzameld om te protesteren tegen de coronamaatregelen in Duitsland. Aan de voet van de poort legden ze een grote Duitse vlag. Meerdere actievoerders wapperden ook vlaggen in de stijl van de in extreemrechtse kringen populaire Reichskriegsflagge.

In totaal hebben zowat 22.000 mensen zich ingeschreven voor de betoging. De actievoerders houden een mars door Berlijn via het Tiergarten-park. De politie is massaal aanwezig met zowat 3.000 manschappen.

De manifestatie is een initiatief van de actiegroep Querdenken 711 (Dwarsdenken 711). De Berlijnse politie wilde ze eigenlijk verbieden, maar moest het protest van de rechtbank laten doorgaan.

Veiligheidsmaatregelen in de Tour gisteravond nog aangepast

Nieuws heet van de naald uit de Tour: de strenge coronarichtlijn van 2 positieve gevallen of gevallen met ernstige symptomen per ploegbubbel en de hele ploeg naar huis is opnieuw van kracht. Dat heeft de Franse overheid gisteravond laat opgelegd. In Frankrijk swingen de coronabesmettingen immers opnieuw de pan uit en in startplaats Nice geldt code rood.

Lees hier het complete artikel bij Sporza: 

86 kinderen in quarantaine in Assenede

In het Oost-Vlaamse Assenede zijn 86 kinderen in quarantaine geplaatst nadat twee deelnemers aan een zomerkamp positief hadden getest op Covid-19. Het gaat om kinderen uit dezelfde bubbel en de kinderen vertonen geen symptomen. De gemeente heeft onmiddellijk contacttracing opgestart om bijkomende besmettingen te beheersen.

Twee kinderen die deelnamen aan een zomersportkamp dat door de gemeente Assenede wordt georganiseerd, testten positief op Covid-19. Het kamp was gestart op maandag 24 augustus en ging door in de gemeentelijke sporthal. Omdat de deelnemers aan het sportkamp één sportbubbel vormden, kwamen alle deelnemende kinderen met zekere waarschijnlijkheid in contact met de kinderen in kwestie. Het gaat daarom om ‘hoog risico contacten’.

In totaal moeten 86 kinderen en hun begeleiders in quarantaine tot en met maandag 7 september. Een 40-tal kinderen zal een test ondergaan. Bij kinderen jonger dan 6 jaar is een coronatest niet nodig. Kinderen ouder dan 6 jaar dienen wel getest te worden.

Is het verantwoord dat de Tour in volle coronacrisis van start gaat?

Zowat twee maanden later dan normaal vertrekt de Tour de France vandaag in Nice, middenin een rode coronazone. Ook aankomststad Parijs kleurt momenteel bloedrood. Toch heeft tourorganisator ASO groen licht gekregen van de Franse autoriteiten. Hoe verantwoord is dat en hoe is de Tour daarin geslaagd? “ASO is zo machtig dat ze dat door de strot van iedereen kunnen duwen.”

Lees hier het volledige artikel: