Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


“Vergeten” Suske en Wiske-album “De sonometer” na 61 jaar klaar

Written by on 28 augustus 2020

De blauwe albums ontstonden in de Brusselse jaren van Willy Vandersteen, die we doorgaans associëren met Kalmthout. Hij werd in 1948 door Hergé, de bedenker van Kuifje, gevraagd om de verhalen van Suske en Wiske in zijn weekblad te publiceren. De Nederlandstalige “Kuifje” verkocht namelijk niet zo goed als de Franstalige “Tintin” en daarom wilde Hergé de populairste Vlaamse striptekenaar in dienst nemen.

Vandersteen moest wel zijn tekenstijl aanpassen aan de “klare lijn” van Hergé en ook realistischer plots bedenken. De blauwe albums zijn minder “volks” en tellen minder personages, maar “Het Spaanse Spook” (1948) en “De Tartaarse Helm” (1951) groeiden uit tot klassiekers in het oeuvre van Vandersteen en met “De schat van Beersel” (1952) koos de stripauteur resoluut voor een stukje Brusselse geschiedenis. In 1959 hield de samenwerking tussen Vandersteen en Hergé op.