Current track

Title

Artist

Current show

Partyland

17:00 19:00

Current show

Partyland

17:00 19:00


LIVEBLOG – Frankrijk roept 19 nieuwe departementen uit tot rode zone, coronacijfers in ons land blijven (licht) dalen

Written by on 27 augustus 2020

De economie in Zwitserland is in het tweede kwartaal (april, mei en juni, red) met 8,2 procent gekrompen. Dat blijkt donderdag uit een eerste schatting van het Zwitserse statistiekbureau. Het is de grootste krimp sinds het begin van de metingen in 1980.

Net als in vele andere landen heeft de daling van de economie alles te maken met de maatregelen om het coronavirus in te dijken. Experts hadden wel een nog grotere achteruitgang verwacht, van -9 procent.

De dienstensector (hotels, restaurants, transport en communicatie) is het meest getroffen door de maatregelen om de coronacrisis in te dijken. De sluiting van de winkels had dan weer een grote invloed op de uitgaven van de gezinnen, die zijn met 8,6 procent gedaald

De coronacrisis had ook in het eerste kwartaal (januari, februari, maart, red) al voor negatieve groei gezorgd: het Zwitserse bruto binnenlands product (bbp) daalde toen met 2,5 procent tegenover het voorgaande kwartaal.

Er staan nu dus twee opeenvolgende negatieve percentages in de tabellen, hetgeen betekent dat de Zwitserse economie in een recessie zit.