Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00


De stierkikker is niet alleen: ook deze vijf uitheemse diersoorten ontregelen de natuur in ons land

Written by on 27 augustus 2020

Deze krabbensoort is als verstekeling vanuit Azië via het balastwater van schepen in de havens van Europa binnengekomen. De eerste krab zou zijn waargenomen in 1912 in de Weser bij Duitsland. De wolhandkrabben beginnen en eindigen hun leven in zee. Ze beginnen als larven in zout water en als ze sterk genoeg zijn zwemmen ze via de waterlopen het binnenland in. Daar doen ze zich te goed aan zowat alles wat ze tegenkomen: aas, larven, vissen en hun prooidieren.

Ze bedreigen niet alleen de soortenrijkdom, ze vernielen ook visnetten, fuiken en oevers. Op het einde van hun leven trekken ze terug naar zee om er zich voort te planten en te sterven. Tijdens die trektocht worden vallen en fuiken gezet om de aantallen binnen de perken te houden. En de schade. In Duitsland alleen al wordt de schade van de Chinese wolhandkrab op 80 miljard euro geschat voor de voorbije jaren.