Current track

Title

Artist

Current show

X-Dance

00:00 06:00

Current show

X-Dance

00:00 06:00


LIVEBLOG – Aantal besmettingen slechts licht gedaald, dodental naar beneden bijgesteld na hertelling

Written by on 26 augustus 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Cijfers blijven dalen, al daalt het aantal besmettingen slechts licht

Het gemiddeld aantal nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus in België is voor de tiende dag op rij gedaald, zij het slechts licht. In de week van 16 tot en met 22 augustus werden gemiddeld 490 besmettingen per dag geregistreerd. Dat is een daling met 8 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. In totaal zijn er in België al 82.447 bevestigde besmettingen met het coronavirus.

Het aantal bijkomende overlijdens en ziekenhuisopnames is de afgelopen tijd nog relatief sterk gedaald. In de week van 6 tot en met 22 augustus zijn per dag gemiddeld 7 coronapatiënten overleden. Dat zijn er 2 minder dan een week voordien.

Kijken we tot slot naar het aantal ziekenhuisopnames, dan zien wat dat er afgelopen week -van  19 tot 25 augustus – per dag gemiddeld 22 coronapatiënten in het ziekenhuis werden opgenomen. In vergelijking met de voorgaande week is dat een daling met 8 patiënten oftewel 26 procent.

Dodental bijgesteld

Het totale dodental in ons land staat intussen op 9.878. Gisteren stond de teller nog op 9.996, maar door een hertelling zijn 121 overlijdens uit de statistieken verdwenen. 

Op vraag van Sciensano hebben de Vlaamse woonzorgcentra hun cijfers namelijk herbekeken. Daaruit is gebleken dat een aantal slachtoffers dubbel was geteld. Daarnaast was een aantal overlijdens ten onrechte als COVID-overlijdens meegeteld. Zonder de aanpassing had de teller vandaag op 9.999 gestaan.

Quarantaineplicht voor wie naar Liechtenstein reist

Alle Belgen die naar Liechtenstein willen reizen, moeten bij aankomst ter plaatse twee weken in quarantaine gaan. Dat blijkt uit het aangepaste reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Ook in buurland Zwitserland geldt ongeveer dezelfde maatregel sinds 20 augustus: Belgen die naar Zwitserland willen reizen, moeten ter plaatse tien dagen in quarantaine. Binnen de twee dagen na aankomst moeten ze zich bovendien melden bij de bevoegde dienst van het kanton.

Ook voor Ierland is het reisadvies aangepast. De graafschappen Offaly en Laois, die in lockdown waren geplaatst, zijn opnieuw opengesteld voor reizigers. Reizen naar die counties zijn dus opnieuw toegestaan. 

Coronamaatregelen in deel van Provence verstrengd

De prefect van de Zuid-Franse regio Provence-Alopes-Côte d’Azur verstrengt de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mondmaskers worden verplicht in de hele stad Marseille, in het hele departement Bouches-du-Rhône moeten bars en restaurants om 23 uur sluiten. De maatregelen gaan onmiddellijk in.

De corona-epidemie veert op in het hele departement. In Marseille worden 177 besmettingen op 100.000 inwoners vastgesteld, in het departement Bouches-du-Rhône is dat 131 op 100.000. Het Franse gemiddelde bedraagt 33 op 100.000.

Sinds vorige vrijdag is Bouches-du-Rhône ingekleurd als rood gebied. Dat betekent dat het voor Belgen verboden is om ernaar toe te reizen. Wie terugkeert uit een rode zone, moet zich laten testen en moet in quarantaine gaan.   

Goeiemorgen!

Herbekijk het belangrijkste nieuws van gisteren in deze liveblog.