Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Die nacht in de De Gryspeerstraat

Written by on 26 augustus 2020

“Wat is het f***ing verschil, ouwe”, snauwde de passagier. “Een grijspeer zou een soort peer kunnen zijn, hoewel ik van die variant om eerlijk te zijn nog nooit heb gehoord”, ging ik verder. “‘De Gryspeer’ verwijst daarentegen naar de familienaam van een vooraanstaande en vooral rijke familie uit de streek. Niet te verwarren met de familienaam Gryspeert – zonder De ervoor en met een slot-t – die veel voorkomt in West-Vlaanderen, de Borinage en in sommige dorpen in Noord-Frankrijk. Zo is er bijvoorbeeld in Koekelare een bouwonderneming die Gryspeert heet, en in Knokke is er een gevelschilder die zo heet.”

De chauffeur trok geërgerd zijn mond open, maar ik was hem te vlug af. “Ik zie dat ge u afvraagt hoe ik dat allemaal weet. Ik doe aan heemkunde, ziet ge. Kent ge dat, heemkunde? Gij ziet er mij nog jonge kerels uit, die zijn daar misschien niet meer zo mee bezig. Gamet gij? Mijn kleinzoon Tesla doet de hele dag niks anders.”

“Weet ge waar ge uw heemkunde kunt steken, ouwe?”

“Wist ge trouwens dat de Lakborslei, waar wij ons nu bevinden, tot in 1921 Kerkstraat heette?”

“Gaat ge nu uw bakkes houden, ouwe?!”

“Ja maar, moet ik zwijgen of wilt ge weten waar de De Gryspeerstraat gelegen is?”