Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Veel minder kandidaten voor toelatingsproef arts-tandarts

Written by on 25 augustus 2020

De coronamaatregelen hebben enkele veranderingen teweeggebracht in de toelatingsproeven voor arts en tandarts. Normaal hebben die proeven begin juli plaats, dit jaar is het eind augustus. Vandaag leggen de kandidaat-artsen examen af, morgen is het aan de kandidaat-tandartsen.

De examens zullen dit jaar ook geen mega-event zijn op de Heizel, maar worden verspreid gehouden op 105 locaties (arts) en 23 locaties (tandarts) in Vlaanderen en Brussel. Die locaties zijn vooral scholen, er kunnen 20 tot 120 kandidaat-studenten terecht, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Er zijn beduidend minder inschrijvingen. Aan de toelatingsproef voor arts doen 4.933 studenten mee, vorig jaar waren het er 6.053. De toelatingsproef-tandarts trekt 1.163 gegadigden, vorig jaar 1.296. Dat heeft te maken met de oproep van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan de vijfdejaars van het middelbaar om dit jaar niet mee te doen.

Op die manier kon er met kleinere groepen gewerkt worden. Traditioneel zijn de vijfdejaars goed voor ongeveer een kwart van de deelnemers. Zij hebben dus gehoor gegeven aan de oproep van de minister. De vijfdejaars kunnen later het examen wel maken als oefening, online thuis.

Bekijk de journaalreportage vanop de locatie in Dilbeek: (lees verder onder de beelden)