Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


LIVEBLOG: De cijfers blijven dalen, ook een herbesmetting in Nederland

Written by on 25 augustus 2020

Het werkgeluk van de Belgen wordt het meest bepaald door de mate waarin ze tevreden zijn met hun leidinggevende. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit Gent. Daarnaast spelen de mate van autonomie, de work-life-balans en persoonlijke groei een grote rol. Voor veel leidinggevenden is er nog werk aan de winkel: de helft van de medewerkers heeft de indruk dat hun leidinggevende niet geeft om hun welzijn of hun mening, wat een negatieve impact heeft op hun werkgeluk.

Het cijfermateriaal werd verzameld tussen 10 februari 2020 tot 27 april 2020 en toont dus ook de impact van de eerste weken lockdown. Voor corona scoorde de Belg gemiddeld 6,67 op 10 op werkgeluk. Door corona was er een lichte daling naar 6,51 op 10.

De Belg blijft wel overwegend positief. 61 procent is enthousiast over zijn job en 47 procent vindt zijn job inspirerend. Deze percentages schommelen amper in de periode voor de lockdown en tijdens de eerste weken van de lockdown. Wel neemt het aandeel mensen dat echt ongelukkig is licht toe tijdens de lockdown, met een score van 5 op 10 of minder. Dit percentage stijgt van 24 procent naar 28 procent. Arbeiders worden het zwaarst getroffen.

Ook de manier waarop leidinggevenden de coronacrisis hebben aangepakt, had een grote impact op het werkgeluk van hun medewerkers. “Goede leidinggevenden hebben tijdens de crisis meer autonomie gegeven aan hun werknemers, waren begaan om hun welzijn en hebben de solidariteit tussen collega’s versterkt”, aldus professor Lieven Annemans. “Slechte leidinggevenden hebben dit nagelaten en daardoor ontstonden er tijdens de coronacrisis grote verschillen in het werkgeluk van werknemers.”

Het volledige onderzoek kan je inkijken op de website van het Nationaal Geluksonderzoek.