Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Sonia Gandhi wil opstappen als voorzitter Congrespartij in India: einde van de Nehru-Gandhi-dynastie?

Written by on 24 augustus 2020

Gandhi leidt de centrumlinkse Congrespartij al sinds 1998 op een korte onderbreking na. Tussen 2017 en vorig jaar liet ze het voorzitterschap aan haar zoon Rahul, maar nadat die de parlementsverkiezingen verloren had, had de partij haar gevraagd om tijdelijk de topfunctie opnieuw op te nemen. Daar komt dus nu een einde aan. 

Sonia Gandhi heeft een heel aparte carrière. Ze is Italiaanse, maar trouwde in de jaren 60 met Rajiv Gandhi, de zoon van toenmalig Indiaas premier Indira Gandhi. In de jaren 80 werd Rajiv zelf premier na de moord op zijn moeder. Hij werd enkele jaren later zelf vermoord. Sonia Gandhi “erfde” dus min of meer het voorzitterschap, maar heeft nooit aanvaard om premier te worden, ook niet als haar partij aan de macht was.