Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Liveblog – Coronabesmettingen opnieuw gedaald tot gemiddeld 493 per dag, VS keurt behandeling met bloedplasma goed

Written by on 24 augustus 2020

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat een nieuwe behandeling van COVID-19, de ziekte veroorzaakt door coronavirus, versneld is goedgekeurd. Het gaat over een behandeling met bloedplasma van mensen die hersteld zijn van de ziekte. Het zou anderen kunnen helpen, door de antilichamen in dat plasma. Maar het is (nog) niet wetenschappelijk bewezen dat die methode werkt.

Volgens Trump is het een historische doorbraak die veel mensenlevens kan redden. De therapie zou niet alleen zieken kunnen helpen, maar het plasma zou bijvoorbeeld ook preventief kunnen worden toegediend. Dankzij de antistoffen kunnen de ontvangers tijdelijk immuun kunnen worden gemaakt, waardoor ze minder ernstig of zelfs helemaal niet ziek worden.

Voor alle duidelijkheid: antistoffen uit iemand anders zijn plasma bieden slechts tijdelijke weerstand en kunnen een vaccin niet vervangen. In de VS hebben inmiddels 70.000 coronapatiënten een plasmabehandeling ondergaan.  

Ook België test plasma van genezen coronapatiënten, lees er hier alles over: