Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Jongeren graven honderden gouden munten van 1.100 jaar oud op in Israël: “Met zo’n som kon je toen luxueus huis kopen”

Written by on 24 augustus 2020

425 gouden munten, goed voor een gewicht van 845 gram. Dat is de schat die enkele jonge vrijwilligers vorige week opgegraven hebben. De munten zijn zo’n 1.100 jaar oud en dateren uit een vroege Islamitische periode, toen de regio een deel was van het kalifaat van de Abbasiden. Ze werden gevonden in een kleien pot, die stukje per stukje uitgegraven werd.

Bij de munten zat ook een stuk van een gouden solidus (een munt) van de Byzantijnse keizer Theophilos, geslagen in Constantinopel. Volgens de onderzoekers bewijst deze munt “dat er een constante verbinding was tussen de twee rivaliserende rijken”.