Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Na de bekladding in Oradour-sur-Glane: welke slachting voerden de nazi’s op 10 juni 1944 in het Franse dorp uit?

Written by on 23 augustus 2020

Sturmbannführer Adolf Diekmann, de Duitse bevelhebber in Oradour, sneuvelt eind juni 1944 in Normandië. De bevelhebber van 2e SS Panzerdivision “Das Reich”, Heinz Lammerding, wordt door een Franse militaire rechtbank in juli 1951 ter dood veroordeeld. Maar de Britten, die de zone waar hij woont in Duitsland controleren, weigeren hem uit te leveren.

Begin 1953 begint in Bordeaux nog een proces tegen 21 militairen die betrokken waren bij de moordpartij. 14 van hen komen uit de Elzas, die streek die, na de Eerste Wereldoorlog, door Frankrijk was ingelijfd. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog verwelkomen velen er het Duitse leger met open armen. Hoe dan ook moeten alle mannen, die ervoor in aanmerking komen, er dienst nemen in het Duitse leger.

Als op het proces de 14 uit de Elzas tot vrij zware straffen worden veroordeeld, is de verontwaardiging in hun geboortestreek groot. De 14 zijn slachtoffers van de Franse weigering om te begrijpen dat zij onder dwang dienst hadden moeten nemen in het Duitse leger. Er breekt bijna een revolte uit.