Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Ook België reserveert dosissen van coronavaccin, maar hoe ver staat de ontwikkeling ervan?

Written by on 22 augustus 2020

Eerst is er het zogenoemde preklinisch onderzoek, onderzoek in “de proefbuis” en op proefdieren, daar zitten nu nog de meeste studies, momenteel 139. Als een vaccin op proefdieren goede bescherming biedt, kan het getest worden in een fase 1 klinische studie op een kleine groep mensen. Dat is vooral om de veiligheid na te gaan, en de dosering.

Daarna volgt een tweede fase, op een grotere groep vrijwilligers (een duizendtal minimaal), om te zien of de proefpersonen immuniteit opbouwen, of ze dus genoeg antistoffen aanmaken. Het Belgische Janssen Pharmaceutica, van moederbedrijf Johnson & Johnson, bevindt zich momenteel in fase 1 en fase 2 tegelijk. Momenteel worden 1.045 mensen getest. Maar het bedrijf zou eind september willen starten met een grote fase 3-studie bij 60.000 proefpersonen. De aanvraag daarvoor is gisteren ingediend.